Dietetyka

Beata Lewonowska – dyplomowany  dietetyk kliniczny z ponad 20-sto letnim doświadczeniem. Należy do:

  • Polskiego Towarzystwa Dietetyki,
  • Polskiego Stowarzyszenie Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej
  • Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci przy Centrum Zdrowia Dziecka.

Specjalizacja w dietach odchudzających oraz dostosowanych do jednostek chorobowych. Współpracuje z lekarzami różnych specjalizacji: interna, diabetologia, pediatria, gastroenterologia, endokrynologia.

Zobacz opinie na www.znanylekarz.pl.

Cennik

  • Pierwsza konsultacja (60 minut) + zalecenia + standardowy plan żywieniowy – 150 zł
  • Wizyty kontrolne – 20 zł
  • Pakiet 5 wizyt kontrolnych – 500 zł
  • Indywidualny 10 -dniowy  jadłospis – 200 zł

Ważna informacja: w celu zapewnienia celowanej i skutecznej dietoterapii wymagana jest wykonanie lub posiadanie aktualnych badań diagnostycznych.  Zakres badań ustalany jest na pierwszej wizycie. 

Oferta

Nadwaga i otyłość: spadek masy ciała, bez efektu jo-jo. Rozwiązania dostosowane do indywidualnych potrzeb. Gotowe jadłospisy oraz indywidualne plany dietetyczne.

 

Żywienie w insulinooporności i cukrzycy typu II: dieta zgodna z rekomendacjami i stanowiskiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Produkty i potrawy zalecane i przeciwwskazane. Diety nisko i średniowęglowodanowe. Praktyczne wskazówki jak zdrowo i bezpiecznie  się odżywiać. Gotowe jadłospisy. Indywidualne plany dietetyczne dostosowane do pacjenta.

 

Dieta  w niedoczynności tarczycy:  dieta o odpowiednich proporcjach białka, tłuszczu i węglowodanów. Produkty i potrawy zalecane i przeciwwskazane. Praktyczne wskazówki jak zdrowo i bezpiecznie  się odżywiać. Wskazania dotyczące zmian stylu życia. Gotowe jadłospisy.  Indywidualne plany dietetyczne dostosowane do pacjenta.

 

Dieta przeciwzapalna w chorobach autoimmunologicznych tj: Hashimoto, RZS,  SM, ZZSK, łuszczyca:  różne diety z trzema poziomami eliminacji produktów o działaniu prozapalnym. Protokół autoimmunologiczny. Produkty i potrawy zalecane i przeciwwskazane. Praktyczne wskazówki jak zdrowo i bezpiecznie się odżywiać. Wskazania dotyczące zmian stylu życia. Gotowe jadłospisy.  Indywidualne plany dietetyczne dostosowane do pacjenta.

 

Dieta KALIBRA- medyczny protokół dietetyczny: protokół oparty o dietę ektogeniczną, niskokaloryczną, norma białkową i niskotłuszczową. Protokół dla osób przed i po operacjach bariatrycznych, ortopedycznych oraz dla wszystkich tych, którzy oczekuję pewnych i szybkich efektów. Protokół wymaga nadzoru oraz wykonania badań diagnostycznych.

 

Odżywianie a aktywność fizyczna: żywienie w okresie treningu. Przykładowe jadłospisy. Zasady prawidłowego sporządzania potraw. Indywidualne plany dietetyczne dostosowane do pacjenta.

 

Żywienie w boreliozie: dieta na etapie antybiotykoterapii oraz dieta przyśpieszająca powrót do równowagi. Dieta przeciwgrzybiczna, niskowęglowodanowa, zgodną z podstawowymi zasadami żywienia. Praktyczne wskazówki w zakresie doboru produktów. Gotowe jadłospisy.

 

Żywienie w zespole jelita drażliwego: diety z wykorzystaniem produktów FODMAP,  protokół SCD oraz GAPS. Zalecane produkty, etapy diety, potrawy. Jadłospisy indywidualne.

 

Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki: dieta lekkostrawna z ograniczonym spożyciem tłuszczy. Produkty i potrawy zalecane i przeciwwskazane. Praktyczne wskazówki jak zdrowo i bezpiecznie  się odżywiać. Gotowe jadłospisy.

 

Zasady żywienia w miażdżycy i chorobach układu krążenia: dieta zakłada normalizację masy ciała. Obniżenie wartości cholesterolu we krwi. Ograniczenie spożycia tłuszczu, cukrów prostych, cholesterolu. Wzrost spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega3 i omega 6) oraz warzyw i owoców. Gotowe jadłospisy. Indywidualne plany dietetyczne dostosowane do pacjenta.

 

Choroby nerek i dróg moczowych:  żywienie polega na ograniczeniu spożywania białek w zależności od stopnia niewydolności narządu. Dostarczenie odpowiedniej ilości energii. Ograniczenie produktów z dużą ilością zw. purynowych. Lista produktów wskazanych i przeciwwskazanych w żywieniu. Gotowe jadłospisy. Praktyczne wskazówki i porady dotyczące komponowania posiłków.

 

Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy: dieta lekko strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie. Praktyczne wskazówki i porady dotyczące przygotowywania potraw. Lista produktów wskazanych i przeciwwskazanych w żywieniu. Gotowe jadłospisy.

 

Alergie pokarmowe, nietolerancje,  celiakia (choroba trzewna): dieta eliminacyjna z dostarczeniem odpowiedniej ilości witamin i składników odżywczych, dostosowana do jednostki chorobowej. Indywidualne podejście do każdego pacjenta, jadłospisy z uwzględnieniem pokarmów alergennych.

 

Żywienie kobiet w ciąży: dieta odpowiednio zbilansowana z dużą ilością owoców i warzyw, zapewniająca prawidłowy przebieg ciąży i rozwój dziecka po urodzeniu. Gotowe przepisy kulinarne na potrawy smaczne i zdrowe. Pamiętaj, że odpowiednie odżywianie gwarantuje zdrowie Tobie i Twojemu dziecku.

 

Pomoc w niedowadze: dieta o dodatnim bilansie energetycznym, uzupełniająca niedobory. Pożywienie o wysokiej wartości odżywczej. Posiłki od 6-8 w mały porcjach. Indywidualne podejście do każdego pacjenta. Jadłospisy uwzględniające preferencje smakowe.

 

Żywienie dzieci i młodzieży: diety w przypadkach nadwagi i otyłości. Dzieci z zaparciami. Dzieci z alergią pokarmową i nadwrażliwością. Praktyczne porady dotyczące żywienia oraz gotowe przepisy.

 

Żywienie w osteoporozie: celem diety jest spowolnienie lub zatrzymanie procesów słabnięcia kości. Dieta o prawidłowym doborze energetycznym. Pokarmy o wysokiej zawartości wapnia i witaminy D. Lista produktów wskazanych i przeciwwskazanych. Indywidualne plany dietetyczne. Gotowe jadłospisy.